فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 62 (پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 62 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیررضا ممدوحی*، محسن میرزایی، محمدحسین عباسی صفحات 1-36
    زمینه و هدف

    با افزایش سفرهای درون شهری و درنتیجه ازدحام خیابان ها و بزرگراه ها، دولت ها همواره به فکر ارایه سیستم حمل ونقلی جدید یا بهبود سیستم های موجود هستند. جهت کاهش تاثیرات منفی حمل ونقل و افزایش قابلیت اطمینان، گسترش سیستم های پایدار ریلی حمل ونقلی مورد توجه بسیاری از کشورها قرار گرفته است. سرمایه اولیه و هزینه های عملکردی زیاد سیستم های ریلی چالش مالی اساسی سازمان های حمل ونقلی است و شناسایی رفتار مسافران قبل از ارایه سیستم جدید امری ضروری است.

    روش

    این پژوهش با هدف مدل سازی تغییر وسیله سفر تحصیلی دانشجویان به قطار سبک شهری و شناسایی عوامل موثر آن، پرسش نامه ای با رویکرد رجحان بیان شده شامل چهار بخش مشخصات سفر، مشخصات نگرشی، تعداد استفاده از هر وسیله در هفته و مشخصات فردی طرح شد و در اردیبهشت و خرداد سال 97 با آمارگیری از 407 نفر به روش نیمه مصاحبه در دانشگاه تربیت مدرس تکمیل شده است.

    یافته ها

    ضرایب تخمین زده شده متغیرها با استفاده از مدل لوجیت دوگانه بیان گر آن است که عوامل متعددی با سطوح معناداری متفاوت در تغییر وسیله از شیوه های مختلف سفر به قطار سبک شهری وجود دارد. عواملی هم چون کاهش 20 درصدی کرایه، وجود امکان نشستن در 50 درصد از زمان و کاهش 20 درصدی زمان سفر قطار سبک شهری نسبت به آخرین وسیله استفاده شده فرد، به ترتیب دارای بیشترین تاثیر بر افزایش مطلوبیت و تغییر وسیله به قطار سبک شهری هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مقاله به منظور تسهیل تصمیم گیری سیاست گذاران و استفاده در برنامه ریزی در سیستم های حمل ونقل آینده، تعیین سیاست های مناسب جهت افزایش مطلوبیت قطار سبک و تغییر شیوه سفر کاربردی خواهد بود.

    کلیدواژگان: قطار سبک شهری، مدل تغییر شیوه، رجحان بیان شده، سفرهای تحصیلی، لوجیت دوگانه
  • حمیده عباسی*، آمنه مالمیر صفحات 37-66
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر دست افزارهای موبایلی بر اثربخشی پلیس راهنمایی و رانندگی و بازدارندگی رانندگان از ارتکاب تخلف در شهر همدان است.

    روش

    پژوهش حاضر برحسب هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش متشکل از کلیه کارکنان پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان همدان است؛ تعداد نمونه موردنظر با روش تصادفی ساده از طریق فرمول کوکران 100 نفر به دست آمده است. به منظور گردآوری داده ها، از پرسش نامه آگراوال و سندرز (2003) استفاده شد. در این پژوهش، تجزیه و تحلیل داده ها از طریق مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام شد.

    یافته ها

     ضریب بتا برای فرضیه های برقراری ارتباطات بهتر بر صرفه جویی زمان، 379/0؛ برقراری ارتباطات بهتر بر دردسترس بودن اطلاعات، 418/0؛ صرفه جویی زمان بر در دسترس بودن اطلاعات، 198/0؛ در دسترس بودن اطلاعات بر اثربخشی پلیس، 412/0؛ صرفه جویی زمان بر اثربخشی پلیس، 302/0؛ دردسترس بودن اطلاعات بر بازدارندگی رانندگان از ارتکاب به تخلف، 377/0 به دست آمده است و این فرضیه ها تایید شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که برقراری ارتباطات بهتر به دلیل استفاده از دست افزارهای موبایلی و دسترسی به اطلاعات برای افسران و صرفه جویی در زمان بر توانایی افسران در بازدارندگی رانندگان از ارتکاب به تخلف تاثیر دارد؛ هم چنین برقراری ارتباطات بهتر به دلیل استفاده از فناوری ارتباطات و اطلاعات توسط افسران و صرفه جویی در زمان و دسترسی به اطلاعات برای افسران نیز، بر اثربخشی پلیس راهنمایی و رانندگی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: دست افزارهای موبایلی، بازدارندگی رانندگان از ارتکاب تخلف، اثربخشی پلیس راهنمایی و رانندگی
  • فرامرز زراعت پیما*، محمدرضا پورغلامی سروندانی، محمد قبادی صفحات 67-106
    زمینه و هدف

     پلیس راهنمایی و رانندگی در حال حاضر برای اجرای ماموریت های ذاتی خود از روش های مختلفی از جمله افزایش تیم های گشتی و به کارگیری تجهیزات مختلف استفاده می کند. این در حالی است که کماکان در اجرای وظایف با مشکلات مختلفی روبه رو است. از این رو برای هرچه بهتر اجراکردن مقررات و رضایت مندی شهروندان از عملکرد پلیس، نیاز به بازنگری در روش کار و عملکرد خود دارد. هدف از این تحقیق، تحلیل فضایی جانمایی گشت های خودرویی پلیس راهنمایی و رانندگی به منظوراستقرار گشت های خودرویی پلیس در مکان های مناسب و مدیریت ترافیک شهر است.

    روش

     روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل آمار فضایی و روش های آماری-گرافیکی در قالب سیستم اطلاعات جغرافیایی بهره گرفته شده است. برای اولویت بندی معیارها و زیرمعیارهای مکان یابی گشت های خودرویی از روش AHP و نرم افزار اکسپرت چویز استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که معیار تصادف دارای بیشترین اهمیت و معیار توپوگرافی دارای کمترین اهمیت در بین سایر معیارها است. هم چنین، زیرمعیار تصادف فوتی با وزن 386/0 دارای بیشترین وزن و زیرمعیار فاصله از مناطق مسکونی کمترین وزن را نسبت به سایر زیر معیارها داشته است.

    نتیجه گیری

     با تشریح وضعیت فعلی گشت های خودرویی پلیس و شناساندن نقایص آن، متغیرهای موثر در جانمایی گشت های خودرویی پلیس مشخص و اولویت بندی شد. هم چنین چگونگی جانمایی صحیح براساس اولویت ها به دست آمد.

    کلیدواژگان: دست افزارهای موبایلی، بازدارندگی رانندگان از ارتکاب تخلف، اثربخشی پلیس راهنمایی و رانندگی
  • پرویز وفایی پویا، سید تیمور حسینی *، رضا عبدالرحمانی صفحات 107-132
    زمینه و هدف

    یکی از اهداف آموزش عالی، ارتقای مهارت هایی است که از طریق پایان نامه نویسی در فارغ التحصیلان ایجاد می شود؛ دانشکده راهنمایی و رانندگی (که به اختصار راهور بیان می شود) نیز با برگزاری 17 دوره در مقطع کارشناسی ارشد در این راستا گام برداشته است. هدف این تحقیق، سنجش تاثیر تدوین پایان نامه های کارشناسی ارشد بر ارتقای مهارت های فارغ التحصیلان دانشکده راهور است.

    روش

    این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی با طرح پیمایش انجام گرفته و به بررسی میزان تاثیر تدوین پایان نامه های کارشناسی ارشد بر ارتقای مهارت های فارغ التحصیلان پنج سال اخیر در دانشکده پرداخته است. این مقاله با هدف بررسی میزان مهارت های آموزشی، پژوهشی، شغلی و فردی فارغ التحصیلانی که در پنج سال اخیر از پایان نامه خود دفاع کرده اند با روش توصیفی- پیمایشی و با مطالعه کتابخانه ای و اخذ نظرات اساتید دانشکده صورت گرفته است. توزیع پرسش نامه به صورت برخط که حاوی 43 سوال بسته با طیف لیکرت بین جامعه پژوهش که 75نفر از فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد رشته مدیریت ترافیک بودند، صورت گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق نرم افزارهای آماری Excel و SPSS انجام شد. برای پاسخ به فرضیه اصلی، براساس مدل مفهومی تحقیق، تاثیر تدوین پایان نامه های کارشناسی ارشد برای چهار دسته از مهارت ها بررسی شده است. برای غنای بیشتر تحقیق از روش های استنباطی نظیر آزمون t نیز بهره برداری شده است.برای تعیین نرمال بودن متغیرها از آزمون کلموگروف- اسمیرنف استفاده شده است؛ ضریب آلفای چهار مولفه اصلی به ترتیب عبارت انداز: مهارت های آموزشی 895/0، مهارت های پژوهشی 902/0، مهارت های شغلی 895/0، مهارت های فردی 844/0؛ با توجه به بزرگ تربودن سطح معناداری در مورد تمامی متغیرها، فرضیه صفر مبنی بر نرمال بودن آنها پذیرفته شده است.

    یافته ها

    هر چهار فرضیه درخصوص افزایش مهارت های آموزشی، پژوهشی، شغلی و فردی مورد تایید قرار گرفته است؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که تدوین پایان نامه کارشناسی ارشد موجب ارتقای مهارت های فارغ التحصیلان شده است.

    نتیجه گیری

     با توجه به اثبات تاثیر تدوین پایان نامه نویسی در افزایش مهارت های فارغ التحصیلان، لزوم اهمیت بیشتر به تدوین پایان نامه نویسی و تقویت مهارت ها از طرف مسیولان و مدیران به جای حذف پایان نامه (مانند تعدادی از دانشگاه ها) در این دوره ها باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: پایان نامه کارشناسی ارشد، مهارت های فارغ التحصیلان، دانشکده راهور
  • کیومرث حبیبی*، احمد شیخ احمدی، صلاح ویسی، نینا خلیقی صفحات 133-171
    زمینه و هدف

    از جمله مفاهیم اساسی در زمینه شهرسازی که از دهه 1960 به صورت جدی در شهرها مورد توجه قرار گرفت، اولویت بخشی به عابرپیاده از طریق پیاده مدار کردن، اصلاح هندسی به وسیله آرام سازی معابر و یا کاهش حرکت سواره به روش ها و شیوه های متعدد هم چون یک طرفه کردن مسیرهای سواره بود. در کشور ما نیز این اقدامات در شهرهای مختلف گاه با موفقیت و گاه با شکست مواجه بوده است؛ تا جایی که برخی مسیرها به حالت ابتدایی خود بازگشته و  مجددا به روی سواره ها باز شده اند. از این روی، هدف پژوهش حاضر، ارزیابی سیاست های سه گانه نحوه و میزان  تفکیک سواره و پیاده (وونرف، یک طرفه سازی سواره، پیاده راه سازی) در بافت تاریخی ارومیه است. این مهم از طریق سنجش معیارها و شاخص های معتبر با آن چه که در خیابان خیام شهر ارومیه به اجرا درآمده است، صورت می گیرد و درنهایت نواقص و نقاط ضعف اقدامات، تبیین و معرفی می شود.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و میدانی است. تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش با استفاده از روش تاپسیس انجام شده است.

    یافته ها

     براساس نتایج به دست آمده، مشخص شده است که سیاست پیاده مدارکردن (وونرف) با شاخص اولویت 985/0 گزینه بهتری نسبت به تبدیل خیابان به پیاده راه و ممنوعیت عبور و مرور سواره با شاخص اولویت 453/0 و یا یک طرفه کردن عبور و مرور سواره با شاخص اولویت 306/0 است. بر این اساس می توان گفت که با ایجاد تعادل بین عبور و مرور سواره و پیاده و تلاش برای کاهش وابستگی به اتومبیل می توان به رضایت عمومی بالاتری دست یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مقاله می تواند راهنمایی برای آگاهی از نحوه و میزان تفکیک مسیرهای سواره و پیاده در بافت های تاریخی و مسئله دار از منظر ترافیکی مورد استفاده قرار گیرد و از هزینه کرد یا اجرای طرح های ناموفق در آینده این چنین بافت ها، جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: پیاده راه، پیاده مداری، بافت تاریخی، تاپسیس، خیابان خیام ارومیه
  • محمد منتظری، علی یعقوبی پور *، مهدی محیاپور صفحات 173-210
    زمینه و هدف

     پلیس راهور خدمات متعدد و متنوعی را به شهروندان ارایه می کند که شناسایی عوامل موثر بر ارتقای کیفیت این خدمات و روابط بین آنها می تواند راهنمای عمل مدیران این حوزه قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل ساختاری تفسیری پیشایندهای کیفیت خدمات پلیس راهور انجام گرفته است.

    روش

    در این پژوهش از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه خبرگان و صاحب نظران در حوزه کیفیت خدمات پلیس راهور بود که تعداد 14 نفر از آنان با روش نمونه گیری هدف مند انتخاب و پرسش نامه ماتریس اثرات متقاطع در اختیار آنان قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که یازده عامل در پنج سطح بر کیفیت خدمات پلیس راهور تاثیر دارند. این عوامل عبارت انداز: به کارگیری فناوری های نوین در ارایه خدمات، توانمندسازی نرم و سخت پلیس، ارتباط منسجم بین بخشی در نیروی انتظامی، سرعت در ارایه خدمات، دقت در ارایه خدمات، رفتار متواضعانه در عین اقتدار، شایستگی و مهارت کارکنان، شفافیت در فرآیندهای کاری، قابلیت اعتمادپذیری، سهولت در ارایه خدمات و شرایط محیط کار.

    نتیجه گیری

    با توجه به عوامل زیربنایی در سطح اول مدل، شایسته است که مدیران پلیس راهور ضمن برقراری ارتباط منسجم با سایر بخش های ناجا، فرآیندهای کاری را شفاف کرده و نسبت به به کارگیری فناوری های نوین در خدمات رسانی به شهروندان اهتمام بیشتری داشته باشند چرا که هر نوع تغییری در این عوامل در کل سیستم اثر گذاشته و درنهایت کیفیت ارایه خدمات را ارتقا می دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت ارائه خدمات، پلیس راهور، رویکرد ساختاری تفسیری
|
  • AmirReza Mamdoohi *, Mohsen Mirzaei, MohammadHossein Abbasi Pages 1-36

    Regarding the increasing intra-city trips and congestion on the streets and highways, governments are thinking of introducing a new transportation system or improving existing systems. To reduce the negative impacts of transportation as well as increasing reliability, the development of sustainable rail transport systems has been the focus of many developed and developing countries. The initial investment and high operating costs of rail systems are a major financial challenge for transport organizations, and it is essential to identify travelers' behavior and preference before introducing the new system. This study aims to model the modal shift to light rail transit (LRT) in the case of educational trips and identify the effective factors. In this Regard, a stated preference questionnaire consist of four parts icluding travel characteristics, attitude characteristics, number of modes used per week and individual characteristics was designed and 407 students were interviewed as the sample size at Tarbiat Modarres University on May 2018. Estimated coefficients of eight binary logit models indicate that there are several factors with different level of sifnificance in exolaining the modal shift from existing travel modes to LRT. Major finding shows, a 20% reduction in fare, a 50% reduction in seating time, and a 20% reduction in LRT travel time compared to the last individual mode used have the most impact on increasing utility and modal shift to LRT, respectively. Results are applicable to facilitate policymakers' decision-making and planning in future transportation systems and determining appropriate policies to increase LRT's utility.

    Keywords: Light Rail Transit, Modal Shift Model, Stated Preference, Compulsory Trips, Binary Logit
  • Hamideh Abbasi*, Ameneh Malmir Pages 37-66
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effect of mobile software on the effectiveness of traffic police and prevent drivers from committing violations in the city of Hamadan.

    Method

    The present study is based on the purpose of Nader cover-up and in terms of nature and description-survey method. The statistical population of this study was the statistical population of the present study consisting of all employees of the traffic police of Hamadan city. The number of samples was obtained by simple random method through Cochran's formula 100. Agrawal and Sanders (2003) questionnaire was used to collect data. In this study, data analysis was performed through structural equivalence model and the use of smart PLS software.

    Findings

    The findings are shown, beta for your hypotheses, better communication than time saving 0.379, better communication in the absence of information 0.418, just to save time of use 0.198 Availability of information on police effectiveness 0.412, mere time-saving information on police effectiveness 0.302, availability of information on resale of drivers from promotion to offense 0.377 obtained, and these assumptions have not yet been met.

    Conclusion

    It was concluded that communication is better due to the use of mobile software and access to information for officers and saving officers' time in preventing drivers from being promoted to violation, also better communication due to the use of Officers' communication and information technology, as well as saving time and access to information for officers, are also effective due to the traffic police.

    Keywords: mobile devices, deterrence of drivers from committing offenses, effectiveness of traffic police
  • faramarz zraatpyma*, MohammadReza Pourghahimi Sarvestani, Mohamad Ghobadi Pages 67-106
    Background and Aim

    Traffic police currently use various methods to carry out their inherent missions, including increasing patrol teams and using various equipment. At the same time, it still faces various problems in performing its duties. Therefore, in order to better implement the regulations and the citizens' satisfaction with the performance of the police, it needs to review its working methods and performance. By deploying police car patrols in appropriate places and managing the city's traffic by using surveillance cameras, in the event of traffic disruptions such as vehicle breakdowns or traffic accidents, etc., car patrols can be reduced to a minimum. Possible time to fix the problem.

    Method

    The research method is descriptive-analytical. To analyze the data, spatial statistics analysis and statistical-graphical methods in the form of GIS have been used. AHP method and Expert Choice software have been used to prioritize the criteria and sub-criteria for locating vehicle patrols.

    Results

    The results showed that the accident criterion is the most important and the topographic criterion is the least important among other criteria. Also, the fatal accident sub-criterion with a weight of 0.386 had the highest weight and the distance sub-criterion from residential areas had the lowest weight compared to other sub-criteria.

    Conclusion

    By describing the current situation of police car patrols and identifying its shortcomings, the effective variables in the location of police car patrols were identified and prioritized. Also, how to position correctly based on priorities was obtained.

    Keywords: Rahoor Police Vehicle Patrol, Location, GIS, Spatial Analysis, Tehran
  • Parviz Vafaei, Seyed Teymour Hoseini *, R. Abdolrahmani Pages 107-132

    This study investigates the effect of compiling master's theses on improving the educational, research, professional and personal skills of graduates of the last five years in the faculty. The research method is descriptive-analytical with library studies and obtaining the opinions of faculty members. The statistical population of the study included 75 graduates of Master of Traffic Management who were selected in full. The method of collecting field information and its tools are a researcher-made questionnaire that contains 43 closed questions with Likert scale and the information was collected through an online online questionnaire. The validity of the questionnaire was done through content method and questions from 12 professors and experts and its reliability was obtained through Cronbach's alpha coefficient (0.88). Data analysis was performed using Excel and SPSS statistical software. In order to answer the main hypothesis, and to enrich the research, inferential methods such as t-test have been used. The use of t-test requires the normality of variables. Kolmogorov-Smirnov test was used for this purpose. The results show that all four hypotheses about increasing educational, research, job and personal skills have been confirmed, so it can be concluded that the development of a master's thesis has improved the skills of graduates.

    Keywords: Master Thesis, Educational Skills, Research Skills, Job Skills, and, Individual Skills, Rahvar College
  • Kiomars habibi *, Ahmad Sheikh Ahmadi, salah vaisi, nina khalighi Pages 133-171

    Since 1960 the new movements in the field of urban transportation aimed at promoting pedestrian staging in the city and reducing vehicle dominance, are pedestrian-oriented and policies of making pedestrian street. Pioneering as one of the policies of moving towards the development of cities over the last half century has attracted cities in the world. However, the implementation of walkways in different cities has been accompanied by a variety of results, to the point where some sidewalks have failed and have been opened again on the cavalry. In this research, we attempt to explain and identify the shortcomings and weaknesses of the measures by assessing the pedestrian and cavalry traffic by measuring the valid criteria and indicators with what has been implemented. The research method is descriptive-analytical and based on documentary and field studies. Analysis of the research findings was done using Topsis . Based on the results, it has been determined that the implementation of the policy with a priority index of 0.985 is a better option than turning the street into a pedestrian and prohibiting the passage of a cavalry with a priority index of 0.453 or a one-way passing of the cavalry With a priority index of 0.306. On this basis, it can be said that by achieving a balance between pedestrians and pedestrians and trying to reduce car dependency, a higher satisfaction can be achieved.The results of this article can be used as a guideline for future traffic-based implementation in problematic historical context considering pedestrian satisfaction.

    Keywords: Pedestrian Street, pedestrian-oriented, historical context, Topsis, Khayyam sreet of Urmia
  • mohammad montazeri, ali yaghoubipoor *, mehdi mahyapour Pages 173-210
    Objective

    Traffic Police provides a lot of services to citizens, however, despite many advances in various fields, there is still no comprehensive model for measuring the quality of services of this specialized police. The present study aims to analyze the factors affecting the quality of traffic police services with the ISM approach.

    Method

    In this study, interpretive structural modeling was used. Data were collected from experts who were selected through purposive sampling. After identifying the factors influencing the quality of Traffic police services, it was approved by experts.

    Findings

    The results of interpretive structural modeling showed that among the 11 factors extracted, coherent inter-sectoral relationship, modest behavior during authority, empowerment, application of new technologies in service delivery, transparency in work processes were highly guided and dependent. This means that any change in them affects the whole system.

    Conclusion

    An appropriate model for the quality of road services with eleven dimensions including application of new technologies in service delivery, soft and hard police empowerment, coherent inter-departmental communication in the police force, speed in service delivery, accuracy in service delivery, modest behavior while authority, Competence and skills of employees, transparency in work processes, reliability, ease of service delivery and work environment conditions.

    Keywords: quality of service delivery, traffic police, ISM approach